Columns en testimonials

Op deze pagina zal ik van tijd tot tijd columns plaatsen. Daarnaast kun je hier ook testimonials lezen van deelnemers aan mijn activiteiten.

Columns van Jan-Hendrik Veenkamp

Chanting for Peace

'Chanting for Peace'... Deze woorden raakten mij tijdens een individuele retraite het afgelopen jaar. Het is een roep die me naar Iona, een christelijke pelgrimsplek in Schotland uitnodigt, en ik bereid me dit jaar verder voor op deze reis.

Eknath Easwaren: onderscheiden wat werkelijk belangrijk is

Het sluit naadloos aan bij wat ik leerde bij de hindoeleraar Eknath Easwaren. Na mijn psychosyntheseopleiding (1995) die de basis voor mijn begeleidingswerk werk vormt, mediteerde ik twaalf jaar dagelijks volgens zijn richtlijnen. Eswaran staat in de traditie van Mahatma Gandhi en richtte eind jaren vijftig van de vorige eeuw het Blue Mountain Meditation Center op in Californië.

Vanaf 1997 ben ik daar diverse keren geweest voor de 'intensive weeklong retreats'. Easwaran nodigt je uit te mediteren op heilige teksten uit alle tradities en te beginnen met het gebed van Franciscus van Assissi: 'Heer, maak mij een instrument van uw vrede'.

Wat is het een groot goed dat er overal ter wereld zoveel bakens van licht zijn: wijze vrouwen en mannen die inspireren, die werken van liefde en vrede voorop stellen.

In zijn 'Words to live by' citeert Easwaran een gezegde uit het Sanskriet: 'De grootste bron van gevaar is geen onderscheid meer kunnen maken'.

Om er achter te komen wat essentieel is in je leven suggereert hij jezelf regelmatig de vraag te stellen: 'What is really important?' En: 'What matters most to me?'

Mijn binnenwereld laten klinken

In antwoord op die vragen wordt mij langzaamaan helder dat mijn bescheiden bijdrage aan vrede zich heel concreet uitdrukt in mijn pad van bewustzijnsontwikkeling & stem. Ken je zelf!

De expressie van mijn binnenwereld via zang en klank is een weg, waarin mijn hoofd mag buigen en toelaten dat ook hart en buik zich in klanken uiten. En mag ik op een veilige plek ruimte geven aan mogelijke woede, wrok, verdriet en angst in mijzelf. Vaak ruw materiaal dat ongepolijst in zuchten en klank naar buiten komt. Dat geeft letterlijk lucht en ruimte en leidt tot vreugde en vitaliteit. Maar het komt ook vaak voor dat dit zuchten al heel vlot overgaat in authentieke zang, 'mijn muziek' - de coupletten van het lied van mijn ziel...

De man of vrouw die bereid is tot zelfonderzoek en verantwoordelijkheid neemt voor eigen emoties en impulsen, werkt naar mijn mening heel basaal aan vrede. Wereldvrede begint bij mijzelf...

Wat ik de afgelopen jaren ontdekt heb, is dat iedereen, ja echt iedereen hier zijn heel eigen individuele mogelijkheid in heeft. Telkens nieuwsgierig willen zijn en niet dwingen - maar vertrouwen op de wijsheid van jouw eigen lijf en vertrouwen op je diepste zelf. Voor de één begint dit met een diepe zucht, voor de ander met een hemelse klank.

De Notenboom

Dit bovenstaande is de essentie van wat ik aanbied in mijn praktijk De Notenboom. In Ode an die Freude, de opleiding die ik voltooide bij Jan Kortie te Amsterdam (2008), maakte ik mij de vrije klank- en zangexpressie (kortweg: stembevrijding) eigen. Dit opende nieuwe perspectieven in mijn begeleidingswerk met mensen op zoek naar hun eigen klank - zowel letterlijk als in de zin van hun persoonlijke ontwikkeling en bewustwording.

Met plezier constateer ik dat veel mensen kracht putten uit mijn begeleiding en meer vreugde ervaren in hun leven. Met liefde combineer ik dat met de tweede pijler in mijn werk: samen zingen.

KoorAmor-meezingavonden

Tijdens de wekelijkse KoorAmor-meezingavonden kun je '(buiten)gewoon zingen' ervaren, waarbij ik op piano en trommel begeleid. Wees van harte welkom om jouw geluid daaraan toe te voegen!

Haarlem, januari 2016

This festival sings - May all beings find true love

true peaceOp een zonnige zaterdagochtend half april ben ik al vroeg op pad. Ik fiets op mijn gemak langs de Linde, grensriviertje tussen Overijssel en Friesland. Idyllisch is het hier; de nog lage ochtendzon strijkt zijn licht over dit waterrijke landschap. Ik geniet intens van de kleuren; het diepe blauw van het water en het gele riet. De zon doet wonderen...

Tussen een paar bomen van een oeverbosje zie ik een bordje met de tekst: "May all beings find true peace". De woorden intrigeren me, een prachtige zin maar is er ook een 'untrue' peace dan?

Hoe dan ook, het is een prima tekst voor een mantra realiseer ik me. Ik 'hoor' al een melodie en zal er een lied van maken voor het Festival van Liefde. Ik verheug me op het zingen dat ik deze zomer daar in Noord-Spanje zal begeleiden...

alles van waarde is weerloosBlij vervolg ik mijn fietstocht, het landschap schittert en zingt en ik neurie mee. Talrijke ganzenfamilies met kuikens - soms één soms wel tien - maken zich uit de voeten. Ik glimlach om hun haast, ik heb geen kwaad in de zin... Maar ganzen blijven waakzaam en alert ook in een vredig, lieflijk landschap. "Alles van waarde is weerloos"; deze tekst van de dichter Lucebert in fraaie letters afgebeeld op een muur, las ik tijdens de zangretraite die ik met Pasen begeleidde. Liefde is krachtig en kwetsbaar en zo zullen we - als het aan mij ligt - de Liefde ook bezingen tijdens dit festival. Al zingend kan en mag ik liefde in talrijke facetten ervaren. Dit zingen is net als de liefde: voor iedereen. Niemand uitgezonderd... je ziel doet niets liever...

Haarlem april 2015

Bericht vanuit de Regentessenkamer

Het blonde jongetje klimt uit de moderne bakfiets en neemt aandachtig mijn favoriete tweewieler op. "Dat is een wielrenfiets, hè mama?" "Ja, dit is een wielrenner", bevestigt de jonge moeder.

Blij spurt ik van de Gasthuisvest 47 over de droge herfstbladerenweg richting AH in de Grote Houtstraat. Zo dichtbij vanaf de Egelantier hier dat ik net zo makkelijk kan lopen...

Op een zwoele voorjaarsavond snel ik Baud Schoenmaeckers, intiatiefnemer van het Seinwezen achterna door 'zijn' prachtig stijlvol verduurzaamde industrieel erfgoed-gebouw.

Ik ben op deze -voor mij nieuwe - plek vanwege het 'ondernemerscafé' van Bewust Haarlem. Vooral op zoek naar een geschikte zaal voor mijn workshops zang en stembevrijding. De hete adem van mijn boekhouder in m'n nek; zijn conclusie: je huurlasten omlaag of je tarieven verdrievoudigen.

Van Baud van het Seinwezen krijg ik een gouden tip: de Egelantier, "dat centrum is in een overgangsfase", zegt hij. De Egelantier, hoe is het mogelijk waarom heb ik daar zelf niet aan gedacht!? Als jonge vader ben ik daar zo vaak naar toe gefietst. Onze kinderen hadden er muziek- en dansles...

Vlak voor de zomer zit ik plots aan tafel bij Arthur van der Linden, beheerder van de Egelantier. Ik voel aan alles: dit gebouw is zijn kind. "Ik geef individuele stemsessies en workshops zang en stembevrijding", licht ik toe. "Ik denk dat ik iets voor je heb", knikt hij vriendelijk...

Sinds augustus huur ik permanent de monumentale Regentessenzaal in dit oeroude Haarlemse broeinest van cultuur. Wie kent het niet? Ik bid dat ik hier nog lang, heel lang mag werken.

Haarlem oktober 2014

Testimonials van deelnemers en in de pers

Ik ontvang veel heel positieve reacties van deelnemers aan mijn zang- en stembevrijdingsactiviteiten. Een aantal daarvan wil ik hier graag met je delen.

Vakantieweken

Ik voel me geraakt door je openheid, hoe jij in het leven staat (wat ik daar in de wandelgang in Ecolonie van mocht meemaken), je respect, je inzet en enthousiasme en wat je daarmee creëert en wat nieuwe deuren opent bij heel veel mensen. (Eigentijds Festival 2017)

Maria

Zing door je tranen heen Ook al probeer je ze te verbergen Het is een niet te stuiten stroom Zing door je tranen heen Het kon deze week met Jan Hendrik in de groep Ook al brak soms je stem Ook al probeer je ze te verbergen Zing door je tranen heen

Janneke Hoek

Lieve Jan Hendrik en lieve mensen dank voor het heerlijke zangweekend in de Weyst het was onWeyst fantastisch,wanneer gaan we weer?

Wijnand

Chanting for Peace te Ecolonie: heerlijke heerlijke week, ik ga nog helemaal bijkomen nu... Dank je wel voor alles, want je bent en blijft mijn stembevrijders-idool, ZO goed als je dat doet. In alle opzichten. Met aandacht voor een ieder, met zachtheid, met zoveel vreugde en energie, met gevoeligheid voor de groepssfeer, maar ook voor de stemming van ieder individueel... Ik ben zo blij dat ik jou ben tegengekomen!

Carla

Chanting for Peace in de Vogezen: Ik vond het een geweldige inspirerende week en heb er veel plezier aan beleefd: de mooie en schone natuur, het zingen, bewegen, goed ademen, het zwemmen in het meertje, de vriendelijke groep en Ecolonie zelf. Bedankt en vast tot een volgende keer.

Nina

Ik heb genoten van de zangweek op Savita en meer Lida verworven. Heerlijk mijn stem te laten horen! Jij biedt op een juist moment de mogelijkheid. Dank je wel.

Lida

Ik kijk terug op een mooie week. Dankjewel.

Herman

Een goede vriendin nodigde me uit deel te nemen aan de zangweek "Chanting for Peace" in centrum Savita te Sauerland. Nooit eerder nam ik deel aan zo’n gebeuren. Ik had vooraf niet vermoed dat dit vrijuit zingen me zoveel energie en transformatie zou brengen. Het lied 'Amor Saca Amor' bracht me in diepe ontroering. Jan-Hendriks begeleiding hielp me te genieten voorbij mijn denken.

Ilca

Het was een fantastische week! Muziek ont- en beroert en maakt van alles los: blijdschap en uitbundigheid, maar ook weemoed en droefheid. Mooi ook hoe we op een soort terloopse manier met vrede bezig waren, kort maar zeer krachtig, want dichtbij onszelf. Dank daarvoor.

Rien

Voorheen zat ik op slot en mijn stem was zacht en stil. Na een week op eigentijds te hebben gezongen hervond ik mijn klank en dit heeft grote betekenis gehad op mijn zijn. Ik ervaar enorme vreugde en speelsheid om mezelf te laten zien en horen, in contact met anderen. Jan-Hendrik is voor mij een zeer betrouwbare en liefdevolle man die zijn werk echt met passie doet. Elke keer weer ontroerend om te zien hoe hij zijn hart volgt in de workshop. Heel puur...Door zijn workshops is mijn stem en daardoor ook een stukje van mezelf echt bevrijd! Dankbaar voel ik me...

Anneke

Wat een geweldige ervaring om door jou begeleid te kunnen zingen op het Eigentijds Festival in Ecolonie. En dan zijn er KoorAmor-zangavonden in Haarlem, waar ik nu net per 1 juli kom te wonen. Leg de meerrittenkaart maar vast klaar!

Richard Schimmelpennink

De zangweek in augustus in de Vogezen was puur en heerlijk. Een versterking voor mijn hart en ziel. Ik word wakker en hoor het lied: „Home is where my heart is”, dat vind ik toch zo super!

Jeannet

’The Hero Within’ zangweek in de Vogezen heeft mij heel goed gedaan; alsof er meer registers zijn opengegaan…

Jantje Brouwers

Wat hebben we geweldig fijn gezongen met jou op het festival Ecolonie. Wat een vreugde en energie kregen wij daarvan!

Lida Brinkkemper

La Miana is een prachtige bestemming waar ik ben 'geland en thuiskwam'. Wat is er in mijn stemgeluid veel vrijgekomen; Ik voel me opgeruimd, leger, frisser met meer energie! De liederen de we gezongen hebben dansen nog iedere dag door mijn hoofd, mijn hart maakt weer een sprongetje, het heeft heimwee naar die liefdevolle plaats, met liefdevolle mensen en een prachtig programma. Een aanrader voor ieder mens.

Esther de Greef

Jan-Hendrik is in staat voor een fijne bedding te zorgen tijdens de zang/stembevrijding week, waarin hij op een natuurlijke manier inspeelt op wat er leeft.

Herman Scholtens

Wat een voorrecht om op nieuwjaarsdag het nieuwe jaar toe te zingen buiten in de natuur bij hoeve Zeevelt bij Castricum als onderdeel van heerlijke zangdagen.

Ineke van der Linden

Deze zangweek was een bijzondere ervaring en ik ga zeker nogmaals een workshop doen. Ik heb genoten van de manier waarop Jan Hendrik piano speelt en het zingen van o.a. mantra's in allerlei talen aanreikt. Ik ben 63 jaar en heb nooit eerder in een koor gezongen wel veel gedanst.

Loes

Ik wil je nogmaals danken voor de mooie week in Frankrijk. Zoals jij de stem/zang oefeningen begeleidt vind ik heel inspirerend: eerlijk en puur en zonder ego mij en anderen uitnodigen vrijer te worden! Heel diepgaand en plezierig!

Lizette

Wat heb ik genoten van deze ongedwongen week in Ecolonie, rijk aan klanken en beleven, creëren en delen, schoonheid en eenvoud... Helemaal opgeladen met AMOR en frisse energie keer ik huiswaarts, de liederen mee in m'n hart en hoofd!

Lieve

Workshops

De zang/stilte retraite van oud en nieuw 2014 in Castricum was voor mij een bijzondere ervaring. Het meeslepende pianospel van Jan Hendrik en de liederen die hij aanreikt zijn inspirerend; er ontstaat een sfeer die open en liefdevol is dat je met gemak je eigen stem durft te laten klinken. Dit ervaar ik elke keer weer tijdens de les. Je wordt als het ware meegenomen op een muzikale reis en voelt als een ontdekkingstocht naar meer bevrijding in jezelf. Ik hoop nog heel veel lessen te mogen bijwonen in de Roos/Amsterdam

Suzanna Maarse

Ik geniet nog heel lang na van een fantastische week in Castricum met Oud & Nieuw. Wat heerlijk om het oude jaar af te sluiten met stilte momenten, meditatieve liederen waar ik mijzelf zo heerlijk kan uiten, fijne contacten en een feestelijke avond op 31/12. Samen wandelen naar de zee en spontaan meegaan in de nieuwjaarsduik. Een prachtige locatie! Jan Hendrik je bent een schitterend mooi mens met een verlichte ziel. Het is heerlijk om op jouw intuïtie te varen en te voelen dat het goed is. Dank je wel.

Loes

Zo zingend mensen ontmoeten is de meest pure vorm, omdat ik in contact sta met mijn ziel & met de ziel van de ander, zonder maskers, zonder maskerade.

Diana

Bedankt voor de inspirerende dag! Weer veel geleerd van mezelf en ook van de andere deelnemers. Ik heb van jouw bezielende begeleiding genoten.

Peter

Anders kijken, anders zijn, anders doen

Werkconferentie voor leidinggevenden, adviseurs van de sector Advies & Ondersteuning, gedragsdeskundigen, verpleegkundige specialisten en vertegenwoordigers van de OR en CMR, De Zijlen, 17 juni 2014

De reacties op de werkconferentie waren positief. Mensen gaven aan dat het zingen zorgde voor een bijzondere dynamiek en meer openheid. We hebben samen iets moois beleefd.

Het wordt een opgave om aan mijn kinderen uit te leggen dat ik deze ochtend heb gezongen voor mijn werk. Maar ik ga proberen uit te leggen dat ik door het zingen anders ben gaan denken en meer durf. Ik heb ervaren dat vals zingen niet erg is, zolang ik mijn stem maar laat klinken.

  • werkconferentie-de-zijlen-2014-1.jpg
  • werkconferentie-de-zijlen-2014-2.jpg
  • werkconferentie-de-zijlen-2014-3.jpg
  • werkconferentie-de-zijlen-2014-4.jpg

KoorAmor zangavonden

Het hele jaar heb ik genoten van de koor-avonden. De sfeer die je creëert en de inhoud die je aanbiedt zijn prachtig, en voor mij heel waardevol. Dankjewel.

Ivo

Met het lied 'Heel het duister is vol van luister' was gisteren het naderende Pasen voelbaar. We zongen het met een bepaalde ernst. Terwijl het lied ook met Kerst gezongen wordt, maar dan verwachtingsvol. Bijzonder hoe een zelfde tekst en zelfde melodie verschillend uitgedrukt kan worden, afhankelijk van de intentie.

Martha van Nederpelt

Koor Amor: dit is het koor waar ik al jaren naar verlangde. Gewoon lekker zingen. Zonder beoordeling, zonder prestatie. In alle vrijheid en puurheid. Wanneer en op de manier zoals jij het op dat moment wilt.

Miriam Mol

Zomer 2014 Koor Amor ontdekt: liefdevolle aandacht voor je stem, zingen van uit je Hart. Liederen zingen uit de hele wereld op een klein plekje in Haarlem. Jan-Hendrik, bedankt.

Wijnand

Gisteren 2,5 uur voluit gezongen voor Serious Request. Na het laatste lied was het doodstil. Alsof we ons toen pas echt realiseerden waarvoor we gezongen hadden.

Martha van Nederpelt

Dank voor de fijne, gezellige, feestelijke, diepzinnige, vrije en warme zangbijeenkomsten!

Suze

Jan-Hendrik verstaat de kunst om in het moment precies die liederen te kiezen die nodig zijn om een open sfeer te creëren, waardoor iedereen na afloop verkwikt naar huis kan.

Wilma

Het repeterende vriendschapslied 'Dear friend' (van de Quakers) op de verjaardag van een goede vriend gezongen. Geleerd op het Koor d'Amor. En iedereen zong uiteindelijk mee!

Martha

Iedere woensdagavond gebeurt het weer, ik word geraakt, door de teksten, de muziek, het samen tot klank brengen hiervan, mogelijk gemaakt door de inspirerende leiding van Jan Hendrik. Ik kom blij, vrij en vol energie thuis in mezelf. Dank je wel.

Lia Zantkuijl - van Dam

Het is iedere woensdag avond een feestje om te dansen en te zingen. Met een leuke groep mensen! Ik vind het jammer als ik een keer moet overslaan!

Ineke Vos

De KoorAmor-avonden zijn één groot feest. Jan-Hendrik nodigt mensen op een prettige manier uit om nieuwe dingen uit te proberen (bijvoorbeeld solo zingen of improviseren tegen de achtergrond van het gezang van anderen), zonder dat hij daarbij over grenzen gaat.

Alex

KoorAmor zangweekends

Twee keer per jaar zijn er de KoorAmor zangweekends. Ook daarop zijn de reacties heel positief.

Wat een weekend in de Weyst, fantastisch! Ongelofelijk hoe jij iedereen op vrijdagavond in een snelkookpan stopt & er op zondagmiddag een fantastische soep uit haalt. Met precies de juiste ingrediënten... Ik heb enorm genoten van het samen zingen, dansen, lachen, stil zijn, eten, mediteren & in het bijzonder van de "hartklankenzee" op zondagochtend in de tuin. Dankjewel dat je er bent & dat je op deze manier je werk de wereld in brengt. Ik ben heel dankbaar dat ik deelgenoot mag zijn, keer op keer.

Marian

Zangweekend in de Weyst: ja een feest en wat een leuke en bonte verzameling mensen; wat een prachtig samen zingen en samen zijn. Jouw natuurlijke leiderschap is daarin onmisbaar, je weet de juiste dingen op het juiste moment te doen. Ik heb ontzettend genoten en kijk uit naar de training en Koor Amor in september.

Wilma

Afgelopen jaren heb ik meerdere keren een stembevrijdingsworkshop en/of een weekend mantra zingen bij Jan-Hendrik gevolgd. Ik vind het elke keer weer een feest om onder zijn leiding te zingen. Hij begeleidt zijn workshops op geheel eigen wijze, professioneel en informeel tegelijkertijd. Daardoor ontstaat er een veilige en open sfeer met ook voldoende uitdaging om iets van jezelf te 'bevrijden'. De prachtige rode draad in alle workshops is dat door zijn wijze van begeleiding er een sfeer van saamhorigheid, gedragenheid en heel veel plezier ontstaat. De heerlijke massages van zijn partner Sieta geven de weekenden nog meer toegevoegde waarde.

Hilda

Ik heb ontzettend genoten van het zangweekend met Pasen. Ik ben je dankbaar voor wat je aanbiedt! Het brengt me thuis.

Anne Weller

Drie dagen zingen, stilte, dans en een mooie groep heeft ervoor gezorgd dat ik weer ruimte in mezelf voelde. Met een leeg hoofd en een vol hart ging ik naar huis. Toppie werk doe je! Liefs Diana

Diana Bergsma

In mijn roman (De dood van Pyotr Ilyich) laat ik Tchaikovsky iets zeggen wat ook onverkort van toepassing is op wat jij met mensen doet: “Muziek kan je optillen en dragen waar je zelf niet de moed hebt om verder te gaan."

Rien Schraagen

In mijn "lichter in het leven staan" proces heb ik dit paaszangweekend mogen ervaren hoe voedend het is om met elkaar te zingen en elkaar te ont-moeten met alles wat er is!!! Heerlijk, smaakt naar meer.

Saskia Vincken

Zingend en neuriënd suddert de beleving van het afgelopen Paasweekend nog na in mij. In verwondering om steeds weer mee te mogen maken hoe uit liefdevolle aandacht van JanHendrik een sfeer ontstaat van uitgelaten vreugde en dan weer stille ontroering, waarbij ieder totaal zichzelf mag en kan zijn. Een feestelijk welkom in deze toch altijd nog mooie wereld!

Suze

Ben nog heerlijk aan het nagenieten van het zangweekend van vorige week :-) Zucht, zou zo weer willen...

Manon

Het zangweekend was een kado waar ik nog steeds van geniet!

Mira Bruggeman

Inspirerend, ruimte voor stilte, respectvol

Elly

Wekelijkse les stembevrijding

De wekelijkse les klankmeditatie/stembevrijding op dinsdagavond werkt voor mij bevrijdend. Thuis durf ik me niet zo te laten gaan. De setting van de sessies bij jou, met anderen en je aanmoediging en zorg voelt veiliger.

Marja

In de pers

Tijdens de workshop van Jan-Hendrik op het Happinez Festival laat hij de deelnemers ontdekken hoe het is om vrij te zingen.

Happinez